2017 május

Őz a rendelőben

Az "átlagos", nem kimondottan vad, vagy egzotikus állatokkal foglalkozó rendelőkben a szokásos fajokon kívül ritkán fordul meg más állatfaj. Kezelünk azonban néha egy közeli állattelepről farkasokat (traumás elváltozásokkal általában), valamint síneztünk szarvasborjút ugyanonnan, lábszártöréssel. Ezek az esetek mindig kihívások, nem csak a gyakorlat hiánya, hanem a vadállatok műtét/beavatkozás utáni kezelése, viselkedése miatt is. Pl. egy csontműtéten sikeresen átesett alfa nőstényfarkast a beavatkozás után néhány hónappal a falka "leváltott". Reggel csak a fejét találták meg a kifutóban.

Legutóbbi esetünk egy szopós őzsuta volt, amit egy közeli lovas tanyáról hoztak be. A gida bal alkarját feltehetőleg rotációs fűkasza sértette meg. A törés nyílt volt, és kb. 1 hetes. Szerencsére a gida jó általános állapota, kézhez szokottsága miatt az amputáció mellett dönthettünk. Ez az eset sikertörténetnek tűnik, mert az állatka eseménytelenül átvészelte az altatást és a műtétet, s a beavatkozás után 1-2 órával már három lábon állt. Ellentétben a bakokkal, a tanyán kedvencként még hosszú időt békében megélhet.
A szerkesztő megjegyzése: erdőben "elárvultan" de sértetlenül talált őzgidát soha ne vigyünk el a helyszínről és ne nyúljunk hozzá, ne fogjuk meg. A családban felnevelt őzbak gida életveszélyessé válik idővel!

                             

Az esetet beküldte:

Dr, Michalik László tagtársunk