2017. március

Oscar 

Kb. 4 éves mentett, közepes testű ivartalanított keverék kan kutya. Nemrég került az állatvédőkhöz, már gazdija is lenne Angliában, de a lába miatt még nem tudják fogadni.
Oszi három lábon közlekedik, jobb hátsó lábát nem használja, valószínű egy régi, rosszul összeforrt sípcsonti törés miatt, ami nem kapott megfelelő ellátást.

 Fizikális vizsgálattal a jobb oldali lábszárcsont másodlagosan gyógyult, alsó harmadi törése    diagnosztizálható, jól látható szögdeformitással. A lábszárcsont tengelye az anatómiai tengelytől  nagymértékben eltér, a nagy fokú szögeltérést csak műtéttel tudjuk korrigálni

 

 

 

 A lábszárcsont másodlagos gyógyulása miatt jól láthatóak a végtagtengely szögdeformitásai a  röntgenfelvételeken.

A műtét lényege, hogy a rosszul összeforrt csont tengelyének szögdeformitását korrigáljuk (korrekciós osteotomiát végzünk)A műtétet a betegfelvétel másnapján elvégeztük:

    

Műtét után 2 hétig kötözésre járt, a kötés eltávolítás után óvatosan használta a lábát.

A műtétet követő 5 hónap múlva kontroll röntgenfelvétel készítésre került sorA röntgenfelvételen a megfelelő csontgyógyulás jelei láthatóak, Oszi megfelelően használta a lábát, ugrált, futott, mintha misem történt volna. 

 

 

 

 

 

 

 6 hónappal a műtét után eltávolítottuk az implantátumokat, a lábhasználata kiváló  volt, Oszi indulhatott az új gazdihoz Angliába

 Ezt követően 4 hónap múlva találkoztam az állatvédőkkel, akik elmondták, hogy  Oszi nagyon jól érzi magát új otthonában, külföldi gazdáját nagyon szereti.

 

Az esetet belüdte dr. Csürke Csaba és dr. Dancsházi Tibor
Vezér Állategészségügyi Centrum
Debrecen