Csípőízület

1. Adatellenőrzés

Egyezik-e a törzskönyvön levő tetoválási szám a röntgenen találhatóval?
A kutya kora: betöltötte-e a 12 hónapot?
A kor a bírálat során is lényeges lehet, hiszen oszteofiták jelenléte 1 éves korban nagyobb jelentőséggel bír, mint pl. 5 évesen!
A kutya ivara: miután egy hím egyed sokszorta több utódba örökítheti a diszpláziát, kanokon határesetben inkább „lefelé kerekítünk”

2.A röntgenfelvétel „bírálata”

 • Képminőség: a csont jól elkülönül a lágyrészektől, a felvétel kontrasztos, részletgazdag, látszik a csont trabekuláris szerkezete, így az esetleges oszteofiták is felismerhetők. Minimális elvárás, hogy a dorsalis acetabularis perem látható legyen.
 • Beállítás: a medence szimmetria viszonyait a csípőlapátok /alakjuk, szélességük/ és a foramen obturatoriumok összehasonlításával ítélhetjük meg.
 • Például, ha a felvétel során a hanyattfekvő kutyát valamelyik irányba elrotálva tartjuk, akkor amerre elfordul az állat az a medencefél közelebb kerül a filmhez, a másik oldal pedig felemelkedik. A felvételen az alsó medencefél megtekintésekor a csípőlapát szélesebbnek látszik az ellenoldalinál, a foramen obturatorium viszont kisebbnek. Ezen az oldalon a combcsontfejről „lefordul” a vápa, a Norberg szög csökken. A felső csípőnél a csípőlapát vékonyabbnak látszik, a foramen obturatorium tágabb, az acetabulum „ráfordul” a combcsontfejre, a Norberg szög nő!
 • A combcsontok párhuzamossága ott kaphat jelentőséget, hogy a lábak terpesztése, abdukciója javítja a csípőízület illeszkedését, vagyis a Norberg szög nő!
 • A helyes beállításkor a combcsontokat befelé rotáljuk, hogy a patellák a csont tengelyében, a patellaárokban ábrázolódjanak. Nem kellő beforgatás esetén a combfej kevésbé fekszik bele a vápába, ezért a Norberg szög csökken.

3. A csípőízület bírálata

 • Először megtekintjük a vápa és a fej alakját, formáltságát. A fejnek kereknek /fajtánkénti eltérések!/, éles kontúrúnak, a vápának mélynek, kerek lefutásúnak kell lennie. Figyelemmel vagyunk az esetleges oszteofiták jelenlétére. Az oszteofiták először a cranialis effektív acetabularis peremnél apró sarkantyúként, vagy a combcsontfej caudomedialis szögleténél ábrázolódnak. Szintén oszteofiták okozzák a cranialis acetabularis perem megszélesbedését, szklerotizációját. Hasonló szklerózis látható a combnyakon az ízületi tok tapadásának megfelelően. Előrehaladott esetben a fentiek mellett a combnyak megszélesbedését /gallér képződés/ és a fossa acetabuli kitöltődését láthatjuk. A kezdeti jelek között említhető az un. Morgan féle vonal megjelenése, ami a fossa trochantericatól a trochanter minor felé térő radiodenz vonal. A megtekintés utolsó lépéseként csak a cranialis acetabularis perem fovea capitisig terjedő szakaszát vizsgáljuk. Figyeljük, hogy kerek lefutású-e, vagy ellaposodott, hogy az ízületi rés egyenletes-e, illetve, hogy a vápa és a fej ezen szakasza koncentrikus vagy divergens. Amennyiben a cranialis acetabularis perem kerek lefutású, az ízületi rés egyenletes tágasságú, a vápa és fej körívei koncentrikusak, az ízület kongruens.
 • A combcsontfej közepének meghatározása során először kijelölünk három pontot a combfej körvonalán. Az első pont a combnyak lezáródott növekedési zónájának leglateralisabb pontja, a második pontot a combfej cranialis felületén a fovea capitishez közel tesszük, a harmadik pont helye a combfej caudomedialis részén a fovea mögött, a lezáródott fugavonal végpontjánál van. Ettől caudalisan gyakran található kisebb-nagyobb oszteofita a combfejen, ezt egyrészt észlelnünk kell, másrészt nem befolyásolhatja a középpont meghatározását. A fenti három pont kijelölése után meg kell keresnünk azt a körívet, amelyhez a három pont a legközelebb esik, ennek középpontja a combcsontfej középpontja.
  Mindkét csípőnél meg kell határoznunk az így nyert középpont viszonyát a dorsalis acetabularis peremhez. Enyhe szubluxációról beszélhetünk, ha a középpont a dorsalis acetabularis peremre esik. A szubluxáció annál súlyosabb minél lateralisabb a középpont a peremhez képest. A fent leírt beállítási hibák természetesen itt is éreztetik hatásukat.
 • A Norberg szög meghatározásánál a két combfej középpontját összekötő vonalat a középpontokból összekötjük a cranialis effektív acetabularis peremmel, vagyis a cranialis acetabularis perem és a dorsalis acetabularis perem találkozási pontjával. A Norberg szög normál értéke 105o, vagy ennél nagyobb.
  Fontos ismételten hangsúlyozni, hogy a beállítási hibák jelentősen befolyásolják a Norberg szög értékét mind pozitív, mind negatív irányban. Előfordul, hogy a vápa méretéhez képest kicsi a combcsontfej, ekkor a mért szög megtévesztően jó, de a fej és a vápa köríve divergál, vagyis az ízület inkongruens. Megfigyelhetők fajtánkénti eltérések is, ami a normálérték fajtákra történő lebontását teheti a jövőben szükségessé.

4. ÉrtékelésA röntgenképek értékelésekor az FCI (Federation Cynologic Internationale) által kibocsátott kritériumok az irányadóak. Ezek alapján:

 • Mentes: a combcsontfej és az acetabulum kongruens, a Norberg szög 105o, vagy nagyobb, a CAP éles, kerek lefutású, az ízületi rés szűk és egyenletes tágasságú.
 • Átmeneti forma: a combcsontfej és az acetabulum enyhén inkongruens, a Norberg szög 105o, vagy nagyobb, illetve kisebb 105o-nál, de az ízület kongruens.
 • Enyhe fokú: a combcsontfej és az acetabulum inkongruens, a Norberg szög 100o vagy nagyobb, kissé ellaposodott a CAP, csak enyhe artrotikus jelek a CAP-on, DAP-on és a combcsontfejen, combnyakon.
 • Közepes fokú: kifejezett inkongruencia, szubluxáció, a Norberg szög 90o, vagy nagyobb, a CAP ellaposodása, artrotikus jelek.
 • Súlyos fokú: a combcsontfej szubluxált, luxált, a Norberg szög 90o-nál kisebb, a CAP ellaposodott, a combcsontfej deformált (ellaposodott, gomba alakú), artrotikus jelek.
  Egyesületünk a fajtaklubok és állatorvos kollégáink felé vállalta, hogy minden hónap utolsó csütörtökén három tagú bizottságokban elbírálja a beérkezett röntgeneket. Mindannyiunk számára világos, hogy a csípőízületi diszplázia szűrést nem lehet teljesen objektívvé tenni. Javasolható, hogy a bizottságot alkotó három tag a fenti módon, külön-külön végezze el az értékelést, majd az eredményeket vessék össze. Ha két jobb, egy rosszabb értékelés születik, úgy a jobb kerül elfogadásra, ha két rosszabbal egy jobb áll szemben azt együtt újra kell értékelni, megbeszélni, ki miért ítélte így, adható-e a jobb, vagy valóban rosszabbat érdemel. Tekintettel arra, hogy a Norberg szög meghatározásánál minden apró hiba számszerű eltérésként jelentkezik, a bírálatunk során nem szabad mechanikusan ragaszkodnunk a fenti táblázathoz, nem bújhatunk csak a számok mögé, a röntgenfilmről leolvasható összes információ figyelembe vételével kell döntenünk. Egy csípőízület értékelése arról is szól, hogy az adott egyed tenyésztése során feltehetőleg gazdagítja, vagy netán rontja az általa képviselt fajtát.