Általános információk

Röntgenfelvételt kizárólag az egyesülettel együttműködési szerződést kötött állatorvosoktól fogadunk el. (Letöltések menüpont). A felvételnek megfeleő minőségűnek kell lennie, és a röntgenfelvétel küldése menüpontban a kívánt ízületet kiválasztva, az ott bemutatott beállításokkal kell készünie. Tartalmaznia kell megváltoztathatatlan módon az állat microchip számát is. A bírálatra a nem megfelelő minőség, vagy nem megfelelő beállítás miatt alkalmatlan felvételeket visszaküldjük. Ilyen esetben a megismételt felvétell beküldésekor nem kellismételt vizsgálati díjat fizetni.
A bírálat minden hónap utolsó csütörtöki napján történik csípő- és vállízületi szűrések esetén. Az adott havi bírálatba az előző hét péntekig beérkezett felvételek kerülnek be akár postai úton (kizárólag a MKOE 1508 Budapest Postfiók 93 címre), akár elektronikusan a titkarsag@kisallatortopedia.hu email címre érkeztek azok. A röntgenfelvétel mellett a törzskönyv fénymásolatát, a megfelelően kitöltött kísérőiratot és a bírálati díj befizetését igazoló csekkszelvényt, vagy banki átutalást igazoló iratot / Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület 1078 Budapest, István u. 2. Erste bank 11600006-00000000-05626551 / is mellékelni kell. A könyökízületi diszplázia és LTV szűrések az anyagok beérkezésével folyamatosan zajlanak.
Amennyiben a röntgenkép alkalmas a bírálatra a bizottság tagjai a felvétel részletes vizsgálata alapján kitöltik a bírálati lapot, melynek összesítése alapján kijön az adott kutya minősítése. Az eredményről hologrammal és szárazbélyegzővel hitelesített tanúsítványt állítunk ki, és azt az állatt tulajdonosának címére postázzuk. Kérjük, hogy az adminisztratív hibák elkerülése céljából fokozottan ügyeljetek, hogy a befizetési igazoláson ugyanaz a tulajdonos szerepeljen, aki a kísérőiraton és a röntgenfelvételen, hogy azonosíthatók legyenek a különböző dokumentumok. Ha a befizető más, közleményben kérjük megjelölni, milyen tulajdonos melyik állatára vonatkozik az adott befizetés.
Felülbírálat:
A tulajdonosnak, amennyiben a kapott eredménnyel elégedetlen, lehetősége van felülbírálatot kérni. Csípő- és vállízület, valamint LTV esetében az egyesület elnöke egyszemélyben, könyökízület esetén a könyök munkacsoport elnöke egyszemélyben végzi a felülbírálatot.
Felülbírálathoz az alábbiak szükségesek:
A felülbírálati díj befizetése (ízületenként 6000.-Ft), és erről igazolás csatolása.
Szabadon írt felülbírálati kérelem, melyben megjelölésre került az eredeti bírálat száma, a tulajdonos, és a kutya adatai.
Ezen kívül:
Csípőízület esetén egy új nyújtott, és egy béka pozícióban készült röntgenfelvétel beküldése. A combcsontok derékszöget zárjanak be a gerocoszloppal illetve a medence hossztengelyével.


Könyökízület esetén egy új, maximálisan hajlított és egy új, 120 fokban nyújtott oldalirányú (mediolateralis) felvétel beküldése.