Általános információk

Röntgenfelvételt kizárólag az egyesülettel együttműködési szerződést kötött állatorvosoktól fogadunk el. (Letöltések menüpont). A felvételnek megfeleő minőségűnek kell lennie, és a röntgenfelvétel küldése menüpontban a kívánt ízületet kiválasztva, az ott bemutatott beállításokkal kell készülnie. Tartalmaznia kell megváltoztathatatlan módon az állat microchip számát is. A bírálatra a nem megfelelő minőség, vagy nem megfelelő beállítás miatt alkalmatlan felvételeket visszaküldjük. Ilyen esetben a megismételt felvétell beküldésekor nem kell ismételt bírálati díjat fizetni.
A bírálat minden hónap utolsó csütörtöki napján történik csípő- és vállízületi szűrések esetén. Az adott havi bírálatba az előző hét péntekig beérkezett felvételek kerülnek be. Nyomatékosan jelezzük, hogy postai úton kizárólag a MKOE, 1506 Budapest, Postafiók 116 címre érkező küldeményeket kapjuk meg. A más címre érkező küldemények elveszéséért, bírálatból való kimaradásáért felelősséget nem vállalunk.  Elektronikusan a titkarsag@kisallatortopedia.hu email címre küldhetők be a felvételek a szükséges dokumentumokkal együtt.. A röntgenfelvétel mellett a törzskönyv fénymásolatát, a felvételt készítő állatorvos által megfelelően kitöltött kísérőiratot és a bírálati díj befizetését igazoló csekkszelvényt, vagy banki átutalást igazoló iratot (Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület,  Erste bank 11600006-00000000-05626551) is mellékelni kell. A könyökízületi diszplázia és LTV szűrések az anyagok beérkezésével folyamatosan zajlanak.
Amennyiben a röntgenkép alkalmas a bírálatra a bizottság tagjai a felvétel részletes vizsgálata alapján kitöltik a bírálati lapot, melynek összesítése alapján kijön az adott kutya minősítése. Az eredményről hologramos matricával és szárazbélyegzővel hitelesített tanúsítványt állítunk ki, és azt az állat tulajdonosának címére postázzuk. Kérjük, hogy az adminisztratív hibák elkerülése céljából fokozottan ügyeljetek, hogy a befizetési igazoláson ugyanaz a tulajdonos szerepeljen, aki a kísérőiraton és a röntgenfelvételen, hogy azonosíthatók legyenek a különböző dokumentumok. Ha a befizető más, közleményben kérjük megjelölni, milyen tulajdonos melyik állatára vonatkozik az adott befizetés.
Felülbírálat:
A tulajdonosnak, amennyiben a kapott eredménnyel elégedetlen, lehetősége van felülbírálatot kérni. Csípő- és vállízület, valamint LTV esetében az egyesület elnöke egyszemélyben, könyökízület esetén a könyök munkacsoport elnöke egyszemélyben végzi a felülbírálatot.
Felülbírálathoz az alábbiak szükségesek:
A felülbírálati díj befizetése (ízületenként 8000.-Ft), és erről igazolás csatolása.
Szabadon írt felülbírálati kérelem, melyben megjelölésre került az eredeti bírálat száma, a tulajdonos, és a kutya adatai.
Ezen kívül:
Csípőízület esetén egy új nyújtott, és egy béka pozícióban készült röntgenfelvétel beküldése. A combcsontok derékszöget zárjanak be a gerincoszloppal illetve a medence hossztengelyével!


Könyökízület esetén egy új, maximálisan hajlított és egy új, 120 fokban nyújtott oldalirányú (mediolateralis) felvétel beküldése.