LTV

Átmeneti ágyék-keresztcsonti csigolya, Lumbosacral Transitional Vertebra

 

Az átmeneti ágyék-keresztcsonti csigolya gyakori veleszületett elváltozás több kutyafajtában. Jelentősége abban áll, hogy előrevetíti az ágyék-keresztcsonti ízület korai degeneratív elváltozását, így ágyék-keresztcsonti gerincsatorna szűkület és ebből adódó cauda equina kompresszió kialakulását.
Az átmeneti lumbosacralis csigolya egy rendellenes alakú csigolya az utolsó normális ágyéki és az első normális keresztcsonti csigolya között. Az első keresztcsonti csigolya és/vagy az utolsó keresztcsont előtti csigolya veleszületett hibás alakulása.

Normál röntgenanatómia:

 Az utolsó ágyékcsigolya (L7) megfelelő alakú és  helyzetű.  Haránt nyúlványai  (fekete nyilakkal jelölve)  oldalt és előre  mutatnak, nem érintik a  csípőlapátot,  szimmetrikusak. A  keresztcsonti taréj egységes az  egyes  keresztcsigolyák  tövisnyúlványai nem  különíthetők el (fehér nyíl).
 A keresztcsont és a csípőlapátok ízesülése a két oldalon  egyenlő  hosszúságú  (piros szaggatott vonalak).

 

 

 

 

 

 

 

 

A LTV megjelenési formái:
A bírálatok során a Flückiger féle típus beosztást használjuk. Ennek alapján:

LTV 1-es típus:

Az első keresztcsonti csigolya tövisnyúlványa elkülönül a keresztcsonti taréjtól, da a csigolyatestek nem szeparálódnak. Fehér nyilak a ventrodorsalis röntgenfelvételen (balra) és az oldalirányú CT felvételen (jobbra)
Nincs ortopédiai-neurológiai következménye.

 

LTV 2-es típus:

Az első keresztcsigolyatest is szeparálódik (piros nyíl), szimmetrikus harántnyúlványai vannak (fehér nyilak) különböző kapcsolódással a medencéhez.
Megrövidült csigolyatest a többi ágyékcsigolyához csigolyákhoz képest.
Következménye: a gyengébb ágyék-keresztcsonti ízület ízület cauda equina szindrómára hajlamosít.

                                   

              

LTV 3-as típus:

Aszimmetrikus harántnyúlványok, a hosszabb érinti a csípőcsontot. A kersztcsont és a csípőlapát kapcsolata aszimmetrikus
Következmény: a medence elbillenése a hossztengely mentén, a ”lejjebb” lévő csípőízületben csökkent DAP fedés lesz. A következmény csípőízületi dysplasia, Ugyancsak cauda equina kompresszióra is hajlamosít.

 Bal felső nyíl: 7. ágyékcsigolya     

 Bal alsó nyíl: LTV

 Jobb felső nyíl: a rendellenes csigolya bal oldali kóros harántnyúlványa

 Jobb alsó nyíl: figyeljük meg az eltérő hosszúságú és nem egy szinten lévő  keresztcsont-csípőlapát kapcsolatot

 

 

 

 

 

 

 

    

 

LTV 4-es típus:

A normál ágyékcsigolyák számától (7) eltérő számú ágyékcsigolya, leggyakrabban nyolc. Az utolsó "ágyékcsigolya" rövidebb. Ágyék keresztcsonti instabilitásra hajlamosít.