Könyökízület

Diszplázia a könyökízületben ?!!

A bűvös DISZPLÁZIA szó az orvosi szótár szerint valamely szerv rendellenes fejlődését jelenti. A kutyatartók és tenyésztők számára ez a megnevezés eddig kizárólag a csípőízület elváltozására vonatkozott. Újabban a vizsgáló eljárások tökéletesedésével fény derült néhány, eddig ismeretlen okú könyökízületi bántalom fejlődéses eredetére is. Eszerint nem ritkán, bizonyos felnőttkori sántaságok hátterében egy ifjúkori fejlődési zavar rejtőzik. A könyökízületi diszplázia tehát főleg a nagytestű kutyafajtáknál tapasztalt örökletes fejlődési rendellenesség, mely 4 és 8 hónapos kor körül alakul ki, és megfelelő gyógykezelés nélkül az ízület visszafordíthatatlan károsodásához, artrózishoz vezet, ami fájdalommal és következményes sántasággal jár. Habár a rendellenességek ilyen fiatal korban jönnek létre, gyakorta az általuk okozott ízületi elfajulás és következményes fájdalom csak hónapokkal esetleg évekkel később tűnik fel a gazdának. Így állhat elő az is, hogy mire kiderül a baj a könyökízület elváltozásai visszafordíthatatlanok.

 

Egészséges és könyökízületi diszpláziás kutya csontja. Jól látható a következményes csontfelrakódás a könyök körül

 

könyökízületi diszplázia fogalomkörébe tartozó betegségek leírása hallatlan nehéz a megfelelő anatómiai ismeretekkel nem rendelkező, laikus olvasóknak. A legtöbb betegségnek nincs is magyar neve. Ha mégis megkíséreljük, egyik formáját a legegyszerűbben porcleváláshoz hasonlíthatjuk, ami nem sérülés hatására, hanem örökletes fejlődési rendellenességként jött létre.

 

“porcleválás” a könyökízületben
/fragmentált proc. Coronoideus medialis/

 

 

a fenti “porcleválás” műtéti képe

 

Egy másik típusának jellemzésére párhuzamot vonhatunk a csípőízületi diszpláziával, hisz ekkor az ízületet alkotó csontvégek deformitásáról van szó, ami az ízület tökéletlen illeszkedéséhez vezet. Az előbbi esetekben a levált rész, mint “homok a fogaskerekek közt” okoz fokozott kopást, míg a felületek tökéletlen illeszkedésekor kisebb porcfelszínek hordozzák a teljes terhelést, így idő előtti kopásuk elkerülhetetlen.

 

Könyökízületi diszplázia miatt kialakult súlyos kopások a csonton. Jól megfigyelhetők az ízület körül képződött csontfelrakódások is.

 

Könyökízületi diszplázia tekintetében a leginkább veszélyeztetett fajták a közepes és nagytestű kutyák. Közöttük is “listavezetők” a retrieverek, mastiffok, a német juhászkutya és a berni pásztor.
tünetek legkorábban 4 hónapos kortól jelentkeznek. Az ilyen kutyák rövidebbeket lépnek, “tipegnek” elülső lábaikkal, néha könyökeiket kissé kifordítva tartják. Van, hogy jellegtelen, váltakozó mértékű gyakorta visszatérő sántaságot mutatnak. Ebben az életkorban, ezekben a fajtákban gyakori a hirtelen növekedésből eredő csonthártya gyulladás /panostitis/ is, ami könnyen diagnosztizálható és a növekedés befejeztével nyom nélkül elmúlik. Baj akkor van, ha ezzel egy időben a sokkal nehezebben kimutatható, egy életre súlyos nyomot hagyó könyökízületi diszplázia is kialakult, de nem gondolunk rá. Általánosságban tanácsolható, ha egy fiatal, nagytestű kutya 3 napnál hosszabb ideig sántít, mutassuk meg állatorvosnak. Ha fájdalomcsillapítás mellett nem múlnak el teljesen a tünetek, vagy hamar kiújulnak, feltétlen specialistához, a kisállat ortopédia területén jártas állatorvoshoz kell fordulni.
védekezés lehetőségei a könyökízületi diszplázia esetén kétirányúak. Egyfelől az egyed, tehát kedvencünk esetleges betegségét kell megfelelően gyógykezeltetni, ami döntően műtéti ellátást jelent, másrészről az érintett fajtáknál szűrővizsgálatok bevezetésével a továbbörökítést kell visszaszorítani. Kedvencünk gyógykezelésének sikere leginkább attól függ, hogy milyen súlyos az elváltozás illetve milyen korán kerül felismerésre, gyógykezelésre. Az időben felismert, műtétileg gyógykezelt esetek gyógyulási esélye sokkal jobb, mint a későn diagnosztizált, súlyosan kopott könyökű kutyák esetén. A jövőbe tekintve az állatorvosok és tenyésztők feladata nem csak egy egyed, hanem a fajta “megszabadítása” ettől az örökletes fejlődési rendellenességtől. Ez hasonlóan a csípőízületi diszpláziához a tenyésztésre szánt kutyák előzetes szűrővizsgálatával és az eredmények alapján szigorú szelekcióval érhető el. A könyökízületi diszplázia pontosabb megismerésére, a fajtánkénti szűrővizsgálatok előmozdítására 1989-ben európai és amerikai állatorvosok, genetikusok és tenyésztők részvételével megalakult a Nemzetközi Könyök Munkacsoport /IEWG/. Eddigi munkájuk eredményeként elkészült egy világszerte egységes vizsgálati és elbírálási rendszer, ahol a könyökízületről készített megfelelő röntgenfelvétel alapján az állatokat négy kategóriába sorolják, mentestől súlyosan diszpláziásig. Bizonyos országokban a tenyészállatok adás-vételénél a könyökízületi diszplázia kérdése már azonos súllyal esik latba, mint a csípőízület elváltozása. A Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület a Nemzetközi Könyök Munkacsoport ajánlásai alapján végzi a hozzá eljuttatott röntgenek alapján a könyökízületi diszplázia szűrést.

dr. Diószegi Zoltán